tisdag 23 september 2014

Sagan om Elias

Det var en helt vanlig sommardag när Elias skulle till Adolfsberg från Brickebacken eftersom att han skulle träffa en nära vän till honom som han inte hade sett på väldigt länge. Problemet var att han inte visste vad som väntade honom på vägen dit.

Vädret var bra men helt plötsligt började det regna medan Elias var på väg till sin vän i Adolfsberg. Ju längre han gick desto mer började det regna och det blev bara kallare och kallare i lilla Örebro även fast det var sommar. Det regnade så mycket att Elias letade efter första bästa platsen att hålla sig varm och torr. Han började springa och helt plötsligt såg han ett stort hus och det var slottet. Elias knackade på dörren men ingen öppnade, till slut drog han i dörrhandtaget och som tur var dörren inte låst. Det var riktigt mörkt inne i slottet, men det regnade i alla fall inte på honom därinne. Elias började gå några steg och helt plötsligt såg han en lång man stå framför honom med bara ett enda öga. Den långa mannen sa till Elias med en mörk röst att följa med honom till ett varmt rum eftersom att han verkade frysa och vara helt vilse. Elias tvekade inte en enda sekund eftersom att han frös riktigt mycket. När de var på väg till det varma rummet berättade den långa mannen att han hette Stefan och då berättade Elias sitt namn. De gick uppför en lång jobbig trappa och då började Elias bli lite nervös och rädd. Han tänkte för sig själv om det verkligen var en bra idé att komma till slottet och att det kanske ändå var värt att bli lite blöt. Efter alla jobbiga trappor var de äntligen längst upp i slottet. Där uppe var det massa spindelnät, ett enda fönster bara och en halvtrasig liten lampa. Elias började känna rädslan och paniken om vad han hade gett sig in på egentligen. Stefan frågade Elias varför han såg nervös ut och då svarade Elias med en darrande röst att han inte var det och att allt var okej. Egentligen var Elias för det mesta rädd för Stefan eftersom att han bara hade ett öga.

Längst upp i slottet fanns det en stor dörr och Stefan öppnade den dörren och där inne var det ganska kallt och mörkt, men Stefan hade berättat att han skulle ta honom till ett varmt rum. Då sa Stefan till Elias att han har lurat honom och att han måste gå in i det kalla rummet, annars kommer han att äta upp honom. Elias blev självklart väldigt rädd att det första han tänkte på var att springa ut från slottet. Han hann inte göra det eftersom att Stefan puttade in honom i rummet och låste dörren. Detta hände på bara några sekunder och Elias förstod direkt att han inte hade någon chans att rymma. Elias hade varit inlåst i slottet i några timmar ända tills han hörde fotsteg, han förstod direkt att det var Stefan. Elias visste nu vad han skulle göra, han tog upp en spik som han hittade på golvet och precis när Stefan skulle öppna dörren för att kolla vad han gjorde prickade Elias spiken i hans öga. Stefan blev blind direkt och han började skrika på hjälp. Elias hade nu chansen att springa ut från slottet eftersom att Stefan inte hade en chans att jaga honom. Elias började springa ned för trapporna, han var väldigt andfådd och han höll nästan på att ramla tills han såg en kvinna framför sig som också hade ett öga. Hon höll i ett trollspö och hon sa med en elak och hes röst att om han inte stannade precis nu, skulle hon trolla honom till en katt. Elias var redan i chocktillstånd över vad han precis hade gjort mot Stefans öga och nu kom det helt plötsligt fram en okänd kvinna framför honom som berättar detta. Hon berättade att hon hette Pernilla och att Stefan var hennes son. Hon berättade även att hon och hennes son Stefan låser in folk och sedan äter upp dem eller trollar dem till något djur. Elias blev väldigt rädd och tänkte för sig själv att han inte är den enda personen som hade upplevt detta.

Elias ville bara ut, helt plötsligt började han springa väldigt snabbt. Det fortaste han verkligen kunde. Han sprang ut från slottet och samtidigt som han sprang tog han upp sin mobil för och ringa polisen. Två polisbilar var vid slottet efter bara några minuter. De tog fast Stefan och Pernilla och sedan fick Elias skjuts av en polis till Adolfsberg. När han var framme sprang han till sin väns hus, han knackade på men vännen öppnade inte dörren. Hans vän hade inte ett titthål till sin dörr, han hade ingen aning om det var Elias eller någon annan. Hans vän ropade till honom att han ska säga deras hemliga kod som bara dem två visste. Elias visste självklart vad det var för kod eftersom det var ju han. ”Olivträd” sa han och det var rätt. Hans vän Tobias öppnade dörren och kramade om honom eftersom att han var glad att se honom. De hade inte sett varandra på fyra år. När Elias gick in berättade han allt som hade hänt på vägen till Adolfsberg för sin vän Tobias.
  

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att berättelsen är bra, men lite rörig på sina ställen. Det finns lite små fel.
    "eftersom att han skulle träffa en nära vän till honom", jag tror att man ska skriva "en nära vän till sig", för annars låter det som att det är någon annans vän. Fast jag är inte säker.

    SvaraRadera
  2. Bra berättelse och väldigt intressant. Språkligt så var det bra, men ibland blev berättelsen lite rörigt. Tänk på det tills nästa gång

    SvaraRadera